søndag den 2. juni 2019

Plantning i rækker


Selvom vi i de fleste tilfælde sætter planter, som ved højtbedsplantning (kvadratisk), er der flere planter, der bedst kan styres i rækker, heriblandt ærter.

Det billigste og letteste for os i længden er et plastichegn med tentorpæle , der udelukkende anvendes til dette formål.


Her kommer mine tømme plastic medicin dåser til anvendelse, da jeg bruger dem som top på pælene aht. små øjne og fingre.


Vi har prøvet med pilehegn, men det bliver noget rod, når vi bruger vekseldrift (vi skifter afgrøde i de enkelte områder i køkkenhaven hvert år i 4 år, hvorefter man starter "forfra.")
Når jeg sætter mit hegn, som planterne vokser op ad, sætter jeg det ikke helt ned til jorden, men lidt over. For ærters vedkommende ca 5 cm over jordoverfladen.
Der er mange andre metoder  der kan anvendes.
Til hindbær og især brombær, har jeg anvendt rionet (armeringsjern) bundet til lodrette tentor 24mm stykker, som jeg skar over med vinkelsliberen til passende højde. Her lod jeg først nettet starte 30-40 cm over jorden, så det var nemt at luge.
Det gav således også materiale til flere rækker, da forbruget af rionet pr. række blev reduceret.
Så en god afstand til jorden er ikke at foragte aht lugning.

Ordentlige, holdbare materialer er langt at foretrække. Det er måske ikke det kønneste i verden, når det står bart og uden planter i begyndelsen. Men jeg foretrækker effektivitet frem for flotte tidskrævende løsninger. Så vil jeg hellere bruge tiden på noget andet, der er rigeligt at udforske og afprøve :-)
Har man en mindre have, hvor udseendet betyder noget, vil jeg foreslå Pinterest, hvor der er billeder af et hav af forskellige kreative løsninger, fra mennesker hvor fantasien bestemt ikke fejler noget :-) Det største problem er nok at vælge.
Lugning skal der til især i nyanlagte bede som dette. Her går jeg nu ikke så voldsomt til værks, som jeg plejer. Jorden et blevet pløjet og fræst, men alle vågne øjne har fået øje på stakken af rødder fra kvikgræs.
Jeg bruger ikke gift i min have. Jeg er ikke så "frælst" på den måde, men er naturligvis ikke tilhænger af nogen former for sprøjtemidler.
Men i bund og grund bruger jeg ikke gift, fordi jeg har for travlt. Jeg har ganske enkelt ikke tålmodighed til, at planterne visner ned og død, det kan jo tage flere måneder. Og så står man alligevel tilbage med et areal fyldt meddøde planter.
Nix, jeg graver. Og river. Og når jeg planter sorterer jeg rødder fra samtidig.
Ukrudt kan smides i komposten, men ikke nogle typer ukrudt er det altså værd at slå ihjel 3 gange! :-)

Rødderne her ligger først og tørrer ud i solen. Dernæst bliver de anvendt til optænding af et mindre bål, en dag, vi laver aftensmad i wokken uden for.
Når maden er færdig, spredes gløderne ud på et nyt areal, og slår dermed noget ukrudt ihjel ved hjælp af varmen. (Men det duer naturligvis ikke, når der er afbrænding forbudt.)
Selvforsyning fra først til sidst. Nogle gange er det blot en ændring i vores tankegang, der skal til, for at løsningen ligger lige foran.