torsdag den 15. august 2019

Mynte krydderurter lægeplanter og officinalis


Jeg er så glad, jeg har fundet min pebermynte i staudebedet.


Ellers har jeg kun min mynte uden tilnavn tilbage i urtehaven. 
Det er ikke meget i forhold til, hvad jeg har haft, men se det positivt, nu har jeg 2 - det et dobbelt så mange som i formiddags! Ahem, hvis nogen vil bytte....(?)

Jeg ved ikke hvor mange arter, der reelt er af mynte, men æblemynte, citronmynte og pebermynte er bestemt ikke tossede i urtete.

Da de breder sig meget og krydsbestøver hinanden, er deling af de enkelte planter den eneste sikre måde at formere planterne på. 

Jeg graver mine op og planter dem i krukker nu, så de ikke overtager hele haven - og ikke mindst, så de et lette at finde!
Men det gav egentligt et udemærket resultat. Fra at tro, den var død, har jeg nu 9 planter, hvis de alle overlever - skønt :)


Ellers klarer jeg mig egentlig okay uden citronmynte. Jeg kan jo bare bruge lidt citronmelisse sammen med den almindelige mynte, så er den (næsten) hjemme :) Men jeg vil nu alligevel gerne have min lægeurtehave i gange igen.

Hvad det angår, så klarer passionsfrugtplanterne sig egentlig fint. (Her skal jeg bruge blomsterne til urtete, jo det skal jeg) Det er nemlig også en del af mine lægeplanter.

Der er flere ting vi i dagligdagen går og sår i blomster og køkkenhaven, som blev eller bliver brugt til medicinsk brug.
Når du støder på en plante, hvor der i det latinske navn indgår ordet officinalis, betyder det, at det er en lægeurt.

Ordet officinalis begyndte man at vedhæfte medicin planter i middelalderen, så der er sikkert mange planter, der sidenhen er fundet bedre.