fredag den 17. august 2018

Erfaringer fra den nye køkkenhave


Planterne står fint, om end de sulter noget, da vi ikke har husdyrgødning, men kun bruger grøngødning i år.
Det kan man fint, hvis bare det ellers er planlagt, så man har en del, der allerede er omsat. Men her skal altså noget mere til, end man lige regner med.
Derudover går det egentlig fint med den sparsomme lugning. Det pynter ikke, men bare produktionen er i orden, så betyder det ikke noget.
Sparsom lugning, hvor de uønskede planter hives op og lægges til tørring og efterfølgende formuldning omkring planterne, fungerer fint. Man skal blot sørge for at planterne får lys og plads nok.
Planterne sætte rigeligt med frugt og jeg høstede lykkeligt de 2 første squash, og lod de sidste sidde og blive lidt større. Med lidt held ville den tredje nå at blive passende i størrelsen til at kunne anvendes til squash kage til manden ♡
Men så fik det ellers en ende.
Da jeg to dage efter frejdig kom med min store høstekurv, var der intet. Kun afgnavede stumper.
Snegle? Nej, dem er der nemlig ikke nogen af at se på marken (underligt nok)
Men dådyr og harer har vi mange af, så det er nok Bambi og Stampe, der i fællesskab "rydder op".
Sikke en skuffelse medtanke på hvor meget arbejde, jeg har haft med de planter. Dem jeg har passet bedst på, har jeg end ikke for min egen skyld. Jeg havde bl.a. håbet på at give gratis halloween græskar til børnene i området...
Ingen kage i udsigt, ingen pyntegræskar til min kreative svigerinde, ingen meloner, ingen græskar at give til de første børn, der kommer udklædt til Halloween - et øjeblik var Stampe og Bambi ikke i høj kurs!

Køkkenhaven skal indhegnes på så store arealer!
Og man kan faktisk ikke kun sige, at det er i landområderne, der skal hegnes ind.
I byerne var hele min svigermors nabolag efter en løssluppen kanin. Ikke fordi barnet var ked af det, næh! Den åd al salaten! Nu håber jeg sandelig barnet fik sin kanin, men pointen er, at heller ikke her, kan man være sikker på noget.
Det havde jordbærhaven egentlig også været, indtil den skulle graves om. Det er bare mig og min PTSS hukommelse der ikke har et særligt godt samarbejde!
Majs har jeg så været så heldig, at der ikke er nogen, der har fundet spændende - endnu da!
Spørgsmålet er, om det er besværet værd at hegne ind på nuværende tidspunkt. Uanset om gården bliver solgt eller ej, skal der ikke være køkkenhave her til næste år. Da skal min datter låne den mark, vi har til rådighed på det tidspunkt.