tirsdag den 11. december 2018

Step 4: Planlægning af de sidste detaljer


Selvfølgelig er det nu detaljerne, vi arbejder på.
Dette gælder hovedsageligt produktion af mad til mennesker og husdyr.

Lad mig stille dig et hurtigt spørgsmål ...

Hvilken grøntsag spiser du mest af i din husstand? Prøv og tænk over det!
Selvfølgelig er det forskelligt fra den ene familie til den anden, men her hos os er det kartofler, løg og tomater. Porrer, broccoli, bønner, peberfrugter kommer tæt på andenpladsen.

Men dette kan kun være et godt gæt, så længe du faktisk ikke ved, hvor meget du bruger. Du kan lave regnskab over dette, eller bare gætte ved at se på dine hyppigst brugte yndlingsopskrifter, som jeg gør.
Selvom du ved præcis, hvor meget du har brug for på et år, vil der altid ske noget, som forårsager at din høst vil blive ødelagt. Så du er velkommen til at planlægge væk, forvent blot ikke, at resultatet bliver præcis, som du havde planlagt. 
Der vil være ting, du skal købe. Ellers tager vi selvforsyning i fuld skala, og det er her, vi sætter grænsen. Det kan være sjovt at klare sig med det, du har høstet og slagtet, men hvis du løber tør for ting 3 måneder senere, mangler du i bedste fald mange vitaminer osv. i din mad. Nej tak.

Vi gør dette ud fra et miljømæssigt synspunkt OG fordi det er sjovt.
Men vi mangler ikke noget, fordi høsten gik galt. Det er bare vores valg at stræbe at leve mest muligt selvforsynende.

Nogle gange skal man også prioritere. Du har muligvis ikke nok jord til at dyrke så meget, som du kunne ønske - så kan du fokusere på dyre og/eller sjældne grøntsager. Der er mange sjove ting, du kan gøre med bare en lille grund, hvis du planlægger ordentligt. Bor du i lejlighed kan man have fornøjelse af at have planter selv i vindueskarmen og på altanen. Så tænk ikke, at det at leve efter selvforsynings princippet ikke for alle,.

Jeg vil dog sige, at det liv, vi lever her, ikke er for alle. I hvilken "grad" af selvforsyning du vil leve, afhænger meget af, hvor meget arbejde du rent faktisk er villig til at udføre, og dine muligheder for dyrke jorden på din ejendom.

Nu arbejdede vi på detaljer som at designe dit hønsehus, brug for materialer til at bygge det og hegnet omkring det. Hvilken størrelse passer til det antal høns, vi ønsker(?)

Hvad er målene i køkkenhaven(?) Du skal bruge dem til at lave din plan for såning og plantning. Afstanden mellem planter er skrevet på etiketten på frøposerne, ellers kan du slå det op i en havebog eller på nettet.
Hvor mange planter har du brug for at skaffe føde til alle i husstanden i et år?
Du ender med at vide, hvor mange planter (eller antal rækkemeter) du har brug for, og du er klar til at finde et passende sted til dyrkning på din oversigtsplan.
Når du vælger dit sted til dyrkning, skal du huske at kontrollere højden på de omkringliggende planter. Bliver der sol nok? Ikke for meget?

(Hvis du vil have højbede, kan du begynde at bygge rammer på værkstedet om vinteren, og de er klar til det sidste opsætning til foråret. Jeg har haft mange, og der er både fordele og ulemper. Du bestemmer målene og placering, men uanset hvad: husk længden af ​​dine arme. Gør ikke bedene for brede.)

Det kan tage meget tid at ende med den "perfekte" plan. Alt du kan gøre er at gøre dit allerbedste fra starten.
Hav det sjovt :-)